Uit De RIJ

Het waargebeurde verhaal van een Joods jongetje in WO2


Het boek

Daniël is een heel gewone jongen uit Mokum. Net als alle kinderen gaat hij naar school, speelt hij in het park en gaat soms naar de markt. Maar op een dag mag dat allemaal niet meer. Hij moet zelfs een gele Davidster op zijn jasje gaan dragen. Dan weet hij dat hij anders is. Hij is een Jood.

Het is oorlog en de Duitsers willen alle Joden in De Schouwburg verzamelen. Als ze zelf niet gaan, dan worden ze uit hun huizen gehaald en ernaartoe gebracht. Maar Daniëls vader vertrouwt het niet. Daarom gaan papa, mama en hij ergens anders wonen. Ze gaan onderduiken in een groot herenhuis aan de kade. Zo hopen ze veilig te zijn en onvindbaar voor de Duitsers. Toch lukt het hun niet om uit handen van de vijand te blijven. Tot Daniël uit de rij word gehaald.

Het boek is uitgegeven bij Scholten Uitgeverij en is te verkrijgen in de boekhandel of online te bestellen. Prijs 13,50 euro.


Zie ook:

https://www.staddoetinchem.nl/reader/26916/195893/ik-wilde-de-liefde-tussen-moeder-en-kind-weergeven

https://boekenmening.net/uit-de-rij/


De auteur

 

 

Henriëtte van't Wout

Toen ik mijn man leerde kennen, hoorde ik algauw over de jeugdjaren van zijn vader. Over Daniël, die opgroeide in Amsterdam en als Joods jongetje doelwit was van de Duitsers. Het verhaal maakte diepe indruk op me en ik vond dat het niet verloren mocht gaan. 

Helaas was mijn schoonvader al overleden. Ik heb hem dus niet persoonlijk kunnen vragen naar zijn ervaringen. Wel kreeg ik toestemming van zijn kinderen om zijn jeugdjaren op papier uit te werken. Samen zijn we in de documenten gedoken die uit die tijd bewaard zijn gebleven. Daartussen vonden we ook een getypt verslag waarin de herinneringen, van Daniël, aan de oorlogsjaren nauwgezet waren opgesteld. Dit verslag heb ik uitgewerkt tot het boek dat het nu geworden is.

Natuurlijk wist ik dat de oorlog zeer wreed was geweest. Maar tijdens mijn research kwam ik er steeds weer achter dat Daniël, zonder het verzet, geen schijn van kans op overleven zou hebben gehad. Ik vond het zeer schokkend te ontdekken waar een mens toe in staat is. Maar ook verrast door de dapperheid van anderen. Daarom is het mijn wens dat dit nooit zal worden vergeten. 


Henriëtte van't Wout is getrouwd en moeder van 5 dochters. Zij is werkzaam bij Buurtzorg in de wijkverpleging. Daarnaast is schrijven al haar leven lang een hobby geweest. 'Uit de rij' is haar debuut.